Se scumpeşte pâinea

Printr-un artificiu, preţul grâului ar putea creşte în perioada următoare. Patronatele dau vina pe „şmecherii“ care intervin între producători şi procesatori şi susţin că doar 50% din recolta de anul acesta ar fi grâu panificabil.



Printr-un artificiu, preţul grâului ar putea creşte în perioada următoare. Patronatele dau vina pe „şmecherii“ care intervin între producători şi procesatori şi susţin că doar 50% din recolta de anul acesta ar fi grâu panificabil.

Recolta de grâu de anul acesta poate fi ţinta unui paradox. Când toţi se aşteptau ca preţul grâului să scadă datorită producţiei foarte mari, unii „producători“ spun că, până la sfârşitul anului, preţul grâului de calitate ar putea creşte. Aceşti „producători“ am putea spune că sunt acei intermediari care au cumpărat grâul de la producători la un preţ mai mic şi acum vor să-l vândă la un preţ mult mai mare. Potrivit unui comunicat al grupului Agricover, recolta de grâu din regiunea Mării Negre a crescut anul acesta cu aproximativ 30%, faţă de 2007, la 107,4 milioane de tone, iar preţurile s-au situat sub nivelul sezonului precedent. „Deşi preţul grâului a scăzut cu circa 40-50% faţă de 2007, ne aşteptăm ca în acest an preţurile să rămână la un nivel ridicat, poate chiar să crească pentru grâul de calitate superioară“, a declarat Robert Arsene, directorul general al grupului Agricover. Acesta a mai precizat că, pe plan mondial, o cerere crescută se va înregistra pentru grâul cu calităţi ridicate de panificaţie. Pe de altă parte, Arsene spune că, în România, un motiv cu influenţă negativă asupra comercializării grâului la preţuri maxime îl reprezintă procentul scăzut al cantităţilor disponibile din grâul cu aceste caracteristici.
Potrivit reprezentantului Agricover, toate ţările din regiunea Mării Negre au înregistrat producţii ridicate de grâu, iar suprafaţa cultivată a fost superioară celorlalte culturi.

Piaţa internaţională a grâului afectează producţia autohtonă

Robert Arsene susţine că preţul grâului a scăzut simţitor faţă de maximul anilor precedenţi datorită previziunilor bune de recoltă la nivel mondial pentru sezonul 2008- 2009. „În ultimele săptămâni, s-au înregistrat anumite creşteri ale preţului grâului, estimările arătând că acesta va continua să crească uşor în cazul grâului de bună calitate, iar exportul va fi limitat. Preţul mondial al grâului va continua să crească în special din cauza secetei înregistrate în Argentina şi Australia, iar acest fapt va determina o majorare a preţului şi în regiunea Mării Negre“, a mai precizat Arsene, citat de NewsIn.
Producţia mondială de grâu în 2008-2009 va atinge un nivel record de 670,8 milioane de tone, cu 6,5 milioane de tone mai mult decât luna trecută şi cu 60,2 milioane de tone mai mult decât anul trecut. Creşteri s-au înregistrat în statele Uniunii Europene, India, Rusia, Ucraina, Statele Unite, iar diminuări s-au înregistrat în Afganistan şi Argentina.
Stocurile globale de grâu estimate pentru august 2008 au fost de 136,2 milioane de tone, cu 3,1 milioane mai mult decât luna trecută, ceea ce reprezintă un record, potrivit reprezentanţilor Agricover.

„Dintr-un kilogram de grâu nu iese un kilogram de pâine“

Reprezentanţii patronatelor au declarat că situaţia din acest an a devenit oarecum specifică pe plan local, unde intermediarii au ajuns să influenţeze întreaga piaţă. „În preţul grâului nu intră numai indicii referitori la calitate sau cantitate, ci aici se regăsesc o serie de aspecte, cum ar fi cele legate de inflaţie, curs valutar, consum, cerere-ofertă, energie sau transport. Se adaugă o serie de costuri, care inevitabil influenţează preţul grâului de pe piaţă“, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Totodată, Minea a adăugat că guvernanţii nu au luat în considerare faptul că „dintr-un kilogram de grâu nu iese un kilogram de pâine, astfel apar costuri suplimentare, care se resimt ulterior în buzunarul cumpărătorului“.
Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) crede că preţul grâului din România este influenţat foarte mult de intermediarii care ştiu când să cumpere şi când să vândă. „Procesatorii vor cumpăra la un preţ mai mare doar grâul de calitate, iar producătorii se plâng de preţul mic de achiziţie. Nici un procesator nu are intenţia de a-şi procura grâu la un preţ mai mare din altă parte decât din România, pentru că aici intervin o serie de costuri suplimentare. Fabricile serioase îşi cumpără o cantitate de grâu pentru o anumită perioadă, iar şmecherii fac depozite achiziţionând la un preţ redus ca mai apoi să îl revândă la un preţ mult mai mare“, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele FNSIA.
De aceeaşi părere este şi Adrian Izvoranu, care spune că, în lipsa unei burse de cereale, „preţul grâului se face în birou“. „O mare cantitate de grâu a fost achiziţionată de aşa-numite persoane fizice care au cumpărat fără acte ca mai apoi să obţină pe el sume foarte mari. Preţul se face pe piaţă şi asta este situaţia în condiţiile în care nu avem o bursă a cerealelor evidentă şi nimeni nu ia nici o măsură concretă“, a menţionat Adrian Izvoranu, preşedintele Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi a Comerţului din România (CPISC).

Calitatea face diferenţa

În plus, reprezentanţii patronatelor au atras atenţia şi asupra faptului că, din producţia de anul acesta, doar 50% reprezintă grâu de calitate, adică panificabil. „În ceea ce priveşte cantitatea, recolta de grâu de anul acesta este foarte bună, însă calitatea lasă de dorit. Problema foarte mare la grâu este că din această cantitate aproximativ 50% reprezintă grâul de calitate bun pentru panificaţie, iar restul este reprezentat de grâul furajer“, a mai explicat Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA.
Şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOP), Viorel Marin, a atras atenţia că preţul va creşte atât la grâul furajat, cât şi la cel panificabil. „Deşi s-a tot vorbit de recolta de grâu din acest an ca fiind una foarte bună, nu trebuie să excludem faptul că aceasta este mult mai mică din punct de vedere calitativ decât se estimase anterior. Pe baza statisticilor efectuate ulterior, s-a constatat că grâul pentru panificaţie este mult mai puţin şi în acest caz îi creşte preţul, iar cel furajer înregistrează majorări din cauza cheltuielilor de depozitare“, a declarat Viorel Marin.

Suntem la coada Europei

De asemenea, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a subliniat faptul că, „deşi România are o producţie bună de grâu, totuşi ne aflăm la coada Europei. În aceste condiţii, preţul se stabileşte în afară, şi nu în ţara noastră. Iar cum situaţia externă nu este extrem de liniştită, e normal ca şi la noi să se resimtă acest fapt“, a completat Minea.
Potrivit Agricover, în ceea ce priveşte exportul de grâu al ţărilor din regiunea Mării Negre, în perioada 2008-2009, acesta este estimat la 32,7 milioane de tone, faţă de 21,06 milioane de tone în 2007-2008.
„La începutul perioadei, exporturile au crescut din Ucraina, Rusia şi Bulgaria, însă problemele legate de capacităţile logistice şi de mărimile porturilor din zonă sunt un factor decisiv în stabilirea cantităţilor la export. Logistica disponibilă în regiunea Mării Negre nu este capabilă să tranziteze întreaga capacitate de export a ţărilor din regiune şi, mai mult decât atât, chiar la cantităţile actuale ale exporturilor de cereale, porturile din Rusia, Ucraina şi Bulgaria au capacităţile de prelucrare aproape de limita maximă“, a mai precizat Robert Arsene.


Sursa: http://www.gds.ro

No comments: