Informatii Craiova

Aşezare
Craiova este reşedinţa judeţului Dolj. Este situat pe maulul stâng al Jiului la intersecţia următoarelor coordonate geografice: 44°20′00″ latitudine nordică şi 23°49′00″ longitudine estică. Se află la o distanţă de 107 km de Calafat şi la 248 km faţă de Bucureşti.

Istoric
Craiova, care ocupă locul orasului dacic şi roman numit Pelendava, a fost practic capitala Olteniei. Banii săi antici, boierii cu rangul cel mai inalt al statului valah, iniţial cei din familia Craioveşti. Banii aveau dreptul de a bate monede cu propriile lor efigii – originea cuvântului românesc ban folosit pentru monede. În 1359 Craiova se presupune că a fost locul victoriei prinţului valah Mircea I de Valahia împotriva lui Baiazid I, sultanul otomanilor. Frecvent numit “oraş” după prima jumatate a secolului al XVI-lea, zona Craiovei a fost întotdeauna privită ca o regiune economică importantă pentru Valahia şi Romania în general. În timpul ocupaţiei Habsburgice a Olteniei dintre anii 1718 – 1737, statutul Craiovei a decăzut datorită presiunilor economice şi creşterea centralismului, parţial ducând la creşterea acţiunilor haiducilor, în paralel cu protestele boierilor craioveni. În 1761, sub domnia prinţului Constantin Mavrocordat, banii au plecat la Bucureşti, lăsând în urma lor caimacanii pentru a-i reprezenta in Craiova.

Date administrative
Populaţie: de 339.622 locuitori. Din punct de vedere etnic: 99,2% sunt români, 0,74% rromi şi 0,1% alte naţionalităţi. Din punct de vedere confesional 97,9% sunt ortodocşi.
Suparafaţă: de 81,41 km˛.
Densitatea populaţiei: este de 3800 loc./km˛.
Localităţile componente: Făcăi, Mofleni, Popoveni, Şimnicu de Jos, Cernele, Cernelele de Sus, Izvoru Rece şi Rovine.

Clima
Climatul este temperat continental, cu influenţe submediteraneene. Temperaturile medii sunt cuprinse între 10-11,5°C.

Relief
Relieful este specific zonei de câmpie.

Obiective turistice
Biserica Madona Dudu
Mânăstirea Coşuna - Bucovăţul Vechi
Biserica Jitianu
Biserica Sfântul Ilie
Biserica Tuturor Sfinţilor
Biserica Sfântu Gheorghe Vechi
Mănăstirea Obedeanu
Biserica Mântuleasa
Biserica Sfântul Nicolae
Biserica Evanghelică
Catedrala Sfântul Dumitru
Fântâna Purcarului
Fântâna Popova
Palatul Jean Mihail
Palatul Vorvorenilor
Muzeul de arta Craiova
Parcul Romanescu.

No comments: