Craova Maxima
Toate povestile frumoase incep cu ?a fost odata...?, iar CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI nu face exceptie.
A fost odata ca niciodata ca de n-ar fi nu s-ar mai povesti. A fost odata o echipa magica. Era septembrie 1982 cand Universitatea Craiova, nume de alint al fotbalului romanesc deschidea drumul performantei, cucerind admiratia si respecul Europei fotbalistice. 10 meciuri, 930 de minute si un unsprezece care a intrat in legenda: Lung, Negrila, Tilihoi, Stefanescu, Ungureanu, Ticleanu, Balaci, Donose, Beldeanu, Crisan, Camataru? insa Craiova s-a oprit la poarta finalei CUPEI U.E.F.A. Romantismul leilor albastri avea sa fie platit scump. Dupa meciul cu Benfica, stadionul Central parea un templu ravasit si parca resemnat cu destinul cresterilor si decresterilor sale...
Dar pana sa ajungem la legendara CRAIOVA MAXIMA, fotbalul craiovean a mai trait 60 de ani de istorie. Caci istoria Craiovei fotbalistice a inceput sa se scrie in 1921.
Atunci au aparut in Craiova doua echipe de fotbal: Craiovan Craiova si Rovine Grivita Craiova.
*1921-Craiovan Craiova a fost infiintata de un grup de elevi si functionari craioveni, condusi de Dr. Marcel Spanisteanu. Numele exact, dat la inceput echipei a fost Craiu Iovan. Ulterior, printr-un proces relativ scurt de metamorfoza, a devenit Craiovan, asa cum a si aparut in campionatul districtual si apoi cel regional.
*1921-Rovine Grivita Craiova, apare initial, in 1921, sub numele de Rovine, pentru ca un an mai tarziu, dupa fuzionarea cu gruparea de gimnastica Grivita sa ia si numele acesteia. In perioada 1925-1929, Rovine Grivita activeaza in ampionatul districtual Craiova. In 1930 castiga campionatul regional, iar din 1934 intra in circuitul divizionar si 5 editii joaca in esalonul secund.
In anul 1940 cele doua echipe ale Craiovei fuzioneaza, rezultand una dintre cele mai puternice echipe din perioada razboiului, F.C. Craiova, prima echipa craioveana care avea sa fie Campioana Romaniei, in 1942-1943, dar titlul nu a fost oficializat in anuarele F.R.F. din cauza razboiului...
Intr-o formula cu 12 echipe, F.C. Craiova termina la 4 si respectiv 7 puncte de Rapid si Unirea Tricolor.
Ecourile acestei rasunatoare victorii in campionat au fost amplificate, o data mai mult, de excelenta comportare a fotbalistilor craioveni in compania puternicei formatii bulgare Levski Sofia, la 25 martie 1943. Craiovenii au castigat cu scorul de 3-2 dupa un meci superb, in care diferenta de pe tabela putea fi mai categorica. La acel turneu, organizat de F.R.F., au participat si echipele din Bucuresti, Venus si Juventus-combinat cu C.F.R., ambele fiind invinse de Levski Sofia.
In returul editiei 1948-1949 se desfiinteaza divizia C, si odata cu ea si F.C. Craiova, echipa fanion a Baniei.
Pe firmament apare insa in 1948, Universitatea CRAIOVA, continuatoarea acestei miscari in Craiova, cea care avea sa devina mai tarziu cea mai iubita echipa de fotbal din Romania.
Universitatea este clubul sportiv al studentilor din Cetatea Baniei. Actul de nastere dateaza din toamna lui 1948 si este opera unui grup de entuziasti studenti si profesori craioveni.
In 1955 la prima participare in divizia B, Stiinta Craiova(nume adoptat in 1950) ocupa locul 12 in clasament si retrogradeaza. In editia 1957-1958 castiga seria a 3-a a diviziei C si revine in B.
Ocupa locul 13 in 1958-1959 si locul 10 in 1959-1960 iar in urmatorii trei ani patrunde in zona superioara a clasamentului: locul 2 in 1960-1961; locul 4 in 1961-1962; locul 5 in 1962-1963.
In anul 1963-1964, Stiinta castiga divizia B si promoveaza in primul esalon. In ultima etapa ramasesera cu sanse de promovare in divizia A trei echipe: Metalul Targoviste, Poiana Campina si Stiinta Craiova. De rezultatul de la Pascani, unde C.F.R.-ul intalnea Campina si de cel de la Craiova unde studentii intalneau in marele derby Targovistea, depindea configuratia clasamentului.
Spectatorii din tribunele arhipline ale ?Stadionului Tineretului? au creat atunci o atmosfera infernala si echipa in albastru a castigat cu 3-0.
Dincolo, la Pascani, C.F.R.-ul a castigat cu 2-0 si Craiova era in A. Un ?act istoric? infaptuit de: Dumitrescu, Vasilescu, Geleriu, Lungan, Deliu, Tetea, Ganga, Anton, Lovin, Onea, Visan, Stanciu, Papuc, C.Stanescu, A.Stanescu si antrenorii Nicolae Oteleanu si Aurel Preda.
Editia 1972-1973, a ramas in istorie ca una dintre cele mai triste din istoria echipei. Atunci, Universitatea a ocupat locul al doilea dupa Dinamo, in urma jocurilor de culise ale echipei securitatii, care ?trebuia? sa iese campioana. In acel sezon Craiova a obtinut victorii incredibile la Bucuresti, 6-4 cu Rapid si 6-2 cu Steaua.
In sezonul 1973-1974, cand deja echipa se mutase de 7 ani pe ?Central?, Universitatea cucereste primul titlu sau de campioana a Romaniei, fiind prima echipa studenteasca din tara si din Europa ajunsa campioana. Stiinta a ocupat locul 1 de la inceput si pana la sfarsitul competitiei.
Oprea, Manta, Niculescu, Badin, Deselnicu, Velea, Strambeanu, Ivan, Nita, Balaci, Berneanu, Taralunga, Oblemenco, Balan, Pana, Boc, Stefanescu, Marcu, Stancescu, Kiss, Chivu, Negrila, Constantinescu si antrenorii Constantin Cernaianu si Constantin Otet sunt cei care au facut ?Centralul? sa traiasca momente magice. Campioana unei mari iubiri a transformat o metafora emotionanta intr-un titlu cu adanci rezonante...
Tot acum, echipa craioveana va elimina pe Fiorentina in Cupa UEFA, dupa 0-0 in Italia si 1-0 la Craiova (gol semnat de Oblemenco in minutul 89).
Urmatoarele doua trofee ale clubului craiovean sunt doua Cupe ale Romaniei castigate in ?76-?77 si ?77-?78. In 1976-1977, Universitatea a invins in finala Steaua cu 2-1, cu echipa: Boldici, Berneanu, Tilihoi, Stefanescu, Purima, Donose, Balaci, Beldeanu, Crisan(Negrila), Cartu, Marcu, Camataru, antrenor fiind C.Deliu.
In 1977-1978, victima a fost Olimpia Satu-Mare, Craiova castigand cu 3-1.
Editia 1979-1980 aduce Baniei un nou titlu de campioana cu un lot care avea sa scrie istorie: Boldici, Lung, Negrila, Tilihoi, Stefanescu, Ungureanu, Balaci, Beldeanu, Crisan, Donose, Camataru, Geolgau, Cartu, Irimescu, Purima si Ciupitu.
In 1981, aceasta echipa reuseste sa cucereasca si Campionatul si Cupa Romaniei, calificandu-se in primele 8 echipe ale Europei, in turul 3 al Cupei Campionilor Europeni, performanta fara precedent in istoria fotbalului romanesc. Intre timp antrenori erau Oblemenco si Otet, iar Universitatea devenise deja un mit.
In sezonul 1981-1982 Universitatea ocupa in campionat locul 2, la 2 puncte de Dinamo, iar in Cupa este oprita la "masa verde", 0-3 cu Minerul Certej. In primul tur al C.C.E., Olympiakos Pireu este practic desfiintata la Craiova 3-0, goluri marcate de Cirtu (7), Irimescu (67) si Ticleanu (89) si cu un raport al suturilor (din nou) zdrobitor in favoarea noastra: 25-5 (14-3). In retur, grecii nu au reusit decat o victorie de prestigiu, 2-0, insuficienta insa. Urmatorul adversar al Universitatii este BK Copenhaga insa danezii nu pareau a fi o adversara prea dificila. Cu toate acestea, nordicii obtin chiar o victorie datatoare de sperante in Danemarca, scor 1-0. In retur insa, oltenii, impinsi de la spate de peste 30.000 de suporteri inving categoric cu 4-1 dupa golurile lui Crisan (8), Balaci (24), Beldeanu (54) si Camataru (72). Si tocmai unde oltenii se credeau mai stapani si aproape imposibil de invins, acasa, pe Central, vor pierde prima mansa cu urmatorul adversar de calibru: Bayern Munchen. Nemtii rezolva calificarea inca din primele 19 minute ale turului de la Craiova inscriind prin Breitner (7) si Rummenigge (19). In retur nu s-a mai putut face nimic, Universitatea obtinand un egal pentru palmares, 1-1, cu un gol inscris de Geolgau (31).
Stiinta terminase pe locul 2 si se califica in Cupa U.E.F.A. Campania europeana din ?82-?83 avea sa fie cea mai mare performanta din istoria ?Campioanei unei mari iubiri? semifinala Cupei U.E.F.A.
Sezonul 1982-1983 a ramas in istoria echipei drept cel mai bun an competitional. Pe plan intern, Universitatea ocupa locul 2 la 3 puncte de campioana Dinamo, insa avand cel mai bun atac din serie, 66 de goluri. Cupa este castigata din nou de olteni in fata aceleiasi Poli Timisoara, de acesta data scorul fiind 2-1. Insa ceea ce a reusit Universitatea pe plan extern, in Cupa UEFA, ramane intiparit cu litere de aur in istoria fotbalului romanesc. Echipa din Banie reuseste sa ajunga pana in semifinale, performanta neatinsa pana atunci de vreo echipa romaneasca. Prima adversara a Craiovei era, din nou, Fiorentina, echipa lui Passarella, Rossi, Antognoni, Bertoni sau Grazziani. Dupa 3-1 la Craiova (0-1 la pauza!), Universitatea s-a aparat organizat in Italia si a pornit naucitor de contra-atac, insa victoria a fost de partea fiorentinilor, 1-0; insuficient insa. Dupa o calificare usoara in fata echipei Schamrock Rovers, 2-0 in deplasare si 3-0 acasa, Universitatea trebuia sa dea piept cu un nou adversar impresionant: Girondins de Bordeaux. Francezii au obtinut victoria la ei acasa, 1-0, la fel si oltenii in Craiova. Au urmat prelungiri, in care Geolgau a adus calificarea in minutul 101. Lista echipelor de top care aveau sa dea piept cu Universitatea era parca nesfarsita. FC Kaiserslautern se arata foarte optimista in ceea ce priveste calificarea, inaintea dublei cu Universitatea din sferturile Cupei UEFA. In Germania, nemtii au invins cu 3-2 (dupa 3-0), golurile noastre fiind semnate de Geolgau si Ticleanu. In retur, la Craiova, Negrila ne aduce calificarea abia in minutul 82, inscriind pentru 1-0. Sortii ne-au ales pentru semifinale o echipa cu mult mai puternica decat precedentele care, pana la urma, va si castiga trofeul: Benfica Lisabona. Dupa un 0-0 foarte bun din Portugalia, toata Romania astepta o victorie a Universitatii si, implicit, calificarea in finala. Nu a fost insa sa fie, meciul, parca blestemat, terminandu-se la egalitate 1-1 (Balaci 17 si Filipovici 53). Dupa meci se spunea ca echipa craioveana a pierdut calificarea datorita unei bare neregulamentare, insa...
In sezonul 1983-1984 Universitatea ocupa in campionat locul 3, la 6 puncte de Dinamo, insa cu cea mai buna aparare dupa Steaua (27 de goluri primite); in Cupa este eliminata in optimi de Rapid Bucuresti cu scorul de 2-1, dupa ce Universitatea eliminase cu acelasi scor pe FC Bihor in 16-imi. In Cupa UEFA oltenii sunt eliminati de formatia Haiduk Split (1-0, 1-4).
Editia 1984-1985 reprezinta ultimul an al Craiovei-Maxima, anul in care echipa craioveana joaca finala Cupei Romaniei si ne va reprezenta entuziasmant, din nou, in Cupa UEFA. Universitatea da piept in primul tur cu spaniolii de la Betis Sevilla. Dupa 1-0 in Spania urmeaza o victorie cu acelasi scor pentru olteni la Craiova si 6-3 la loviturile de departajare. Olympiakos Pireu este eliminata din nou de craioveni printr-o dubla victorie, 1-0 (ambele goluri fiind inscrise de Cirtu). Desi parea sa aiba un adversar mai accesibil, marea echipa romaneasca nu reusea sa treaca de Zelejnicear Sarajevo. Universitatea incepe bine si ia un avantaj linistitor dupa prima confruntare, 2-0 cu goluri marcate de Beldeanu (19) si Camataru (26 din lovitura de la 11 metri). Returul insa va fi un adevarat cosmar pentru echipa craioveana, aceasta pierzand cu un scor de-a dreptul incredibil: 0-4, cu ?ajutorul? arbitrului Ronald Bridges.
Dupa perioada anilor 73-85, plina de succese, au mai urmat destule performante pentru Universitatea atat pe plan intern cat si extern, insa fara continuitatea specifica "echipei cu 15 titulari"...
In sezonul 1985-1986, Universitatea va intalni in Cupa Cupelor din nou o forta a fotbalului european, pe francezii de la AS Monaco. Dupa un rezultat greu de recuperat in Hexagon, 0-2, oltenii si-au luat revansa in Banie, invingand cu 3-0, prin golurile semnate de Geolgau (19, 78) si Bacu (75). In turul urmator Stiinta a fost eliminata de Dinamo Kiev.
Universitatea Craiova invinge in 1989 marile rivale bucurestene, favorizate ale regimului comunist, anuntand parca revolutia din decembrie 1989.
Echipa renaste in 1990-1991, editie cand castiga Campionatul National si Cupa Romaniei (Universitatea - FC Bacau 2-1) cu lotul: Prunea, Manaila, Sandoi, Adrian Popescu, Mogosanu, Ciurea, Olaru, N. Zamfir, Badea, Pigulea, Craioveanu, Neagoe (antrenori Sorin Cartu si Fane Cioaca). Pe plan extern, Universitatea obtine o dubla victorie, 1-0, in confruntarea cu Partizan Tirana, insa este invinsa de Borussia Dortmund.
Urmatorul sezon este plin de sperante pentru olteni, o noua cruciada prin Europa fiind asteptata cu sufletul la gura de toata Oltenia fotbalistica. Toate visele sunt insa ucise din fasa, Universitatea fiind eliminata de Apollon Limasol. In Campionat, echipa lui Cirtu ocupa locul 4.
In stagiunea 1992-1993 Universitatea castiga ultimul trofeu important din palmares cu Marian Bondrea la timona, Cupa Romaniei, dupa ce trece in finala de Dacia Unirea Braila (2-0). In Campionat, Universitatea ocupa locul 3.
Sezonul urmator, Universitatea ocupa locul 2 in clasament si pierde finala Cupei in fata Gloriei Bistrita, scor 0-1. In Cupa Cupelor este eliminata in turul 2 de Paris Saint-Germain.
Urmeaza ?94-?95, cu Victor Piturca antrenor si o noua clasare pe locul 2 la finele sezonului, dupa o lupta stransa cu Steaua. Totul s-a terminat dupa meciul din Ghencea, castigat de bucuresteni cu 1-0, disputat cu 7.000 de olteni in tribune. Stelistii au refuzat televizarea meciului. In Cupa, Universitatea este eliminata in semifinale de Rapid, din nou cu o atmosfera fantastica in tribunele ?Centralului?.
Urmatorii doi ani, 1995-1996 si 1996-1997, sunt anii care vor reprezenta decaderea dominatiei oltene. In Campionat, oltenii ocupa un loc 4 si un incredibil loc 11 (dupa aproape 30 de ani), iar in Cupa sunt eliminati in 16-zecimi de Armatura Zalau si in semifinale de Steaua (1-2). Lotul Craiovei era alcatuit din: Arcanu, Voda, Lulelaru, Mogosanu, Papura, Mitrita, Gabriel Popescu, Cristescu, Olaroiu, Calin, Ungur, Naicu, Adrian Popescu (revenit din Elvetia), Stoican, Suciu, Badea (revenit din Elvetia), Cristea, Gane, Trica, Ciocanescu, iar ca antrenori, Sorin Cartu, Gabriel Boldici si Mircea Irimescu.
De aici incolo, Universitatea nu va mai reusi nici o performanta notabila, urmand clasari de-a dreptul neobisnuite pentru suflarea olteneasca. Nici in Cupa craiovenii nu fac exceptie de la regula, insa aici mai joaca doua finale, ambele pierdute: 0-1 cu Rapid in sezonul 1997-1998 si 0-2 cu Dinamo in sezonul 1999-2000.
In 2000, Universitatea participa si in Cupa U.E.F.A., insa Pobeda Prilep se califica dupa 1-1 la Craiova si 1-0 in Macedonia. In sezonul 2000-2001 inregistram o participare in Cupa Intertoto, Universitatea eliminand pe FC Bylis (3-3 la Craiova si 0-1 la Bylis), dar fiind eliminata la randul ei de FC Synot Stare Mesto (2-2 la Craiova si 3-2 la Stare Mesto). Aceasta a fost perioada cea mai neagra din istoria Universitatii Craiova. Cel mai iubit club de fotbal din Romania a fost condus timp de 2 ani de un personaj sinistru, simpatizant al echipei militiei comuniste. Este omul fata de care suporterii echipei?fanion a Olteniei vor resimti mereu o puternica ura!
In ultima etapa a sezonului 2001-2002 Universitatea a evoluat pe Stadionul ?Ion Oblemenco? in compania echipei F.C.National, echipa care, cu o victorie in fata craiovenilor, ar fi devenit campioana Romaniei, in dauna lui Dinamo Bucuresti-fosta echipa a Ministerului de Interne. Atunci, pentru prima data in istoria fotbalului romanesc si probabil in premiera mondiala, suporterii olteni i-au sustinut pe bancari, huiduind copios la fiecare atingere de balon jucatorii care, desi purtau pe piept emblema Universitatii Craiova, semnasera deja cu Dinamo.
Suporterii n-au parasit echipa, ci au pastrat-o in suflet, ca o melodie in surdina, nostalgica si dureroasa. Iubirea pentru fotbal si pentru Stiinta n-a disparut, ea doar s-a refugiat in acesti ani, cand Bania s-a simtit coplesita de un spirit strain.
Asta este Craiova... orgolioasa, calda, nedreapta uneori, sensibila si gata sa-ti aduca aminte mereu ca vorba care i se potriveste este: ?iubeste-o sau las-o!?.
A urmat perioada 2002-2005, cu un alt patron si cu un start fulminant, dupa primele etape Universitatea aflandu-se pe locul 1 in clasament. La finalul sezonului 2002-2003 oltenii se claseaza pe locul 7.
In 2003-2004, Universitatea reuseste castigarea turneului de pregatire "Norcia Winter Cup" dupa ce trece de Tianjin Teda, Rapid (campioana Romaniei in acel sezon) si, in fine, Metalurg Zaporoje, iar in campionat ocupa locul 4.
Halucinantul sezon 2004-2005 aduce orasul Craiova in pragul disperarii. Intreaga Oltenie si suporterii alb-albastri din restul tarii traiesc o drama: retrogradarea UNIVERSITATII CRAIOVA ... O tragedie a fotbalului romanesc, a carui prima divizie parca nu mai are sens fara religia albastra din sudul tarii...
La finalul campionatului 2005-2006 Stiinta s-a intors in A, dupa un sezon in care a suferit si a luptat cu mandrie si cu onoare, depasind alaturi de fanii ei, orice obstacol . 19 mai 2006 a fost o zi in care Oltenia fotbalistica a explodat din nou de bucurie.
Campioana unei mari iubiri a revenit, asa cum spunea Marius Mitran, acolo unde altii n-au vrut-o, dar nu i s-au putut impotrivi. Dragostea din care s-a hranit Universitatea in acest ultim an nici nu poate fi inteleasa de cei care i-au facut rau, nici nu poate fi respectata de cei care acum isi rod unghiile de neputinta. N-a fost un vis urat, ci unul dintre cele mai frumoase pe care aceasta echipa le-a trait vreodata. Inconjurata de atata iubire, n-avea cum sa nu reuseasca...
Craiova si suporterii ei isi traiesc in continuare fascinanta lor poveste de dragoste. Intreaga Oltenie a sarbatorit nu promovarea, ci renasterea Universitatii, a celei mai iubite si mai rebele echipe care a existat vreodata in Romania, in timp ce Bucurestiul tremura din nou: singura rivala de care se teme cu adevarat s-a intors!